Η Ίδρυση του ΑΠΟΕΛ
Η Ιστορία του ΑΠΟΕΛ μας πηγαίνει στις 8 Νοεμβρίου 1926 όταν κάπου 40 άτομα μαζεύτηκαν στο ζαχαροπλαστείο του Χαράλαμπου Χ"Ιωάννου στην οδό Λήδρας με σκοπό τη δημιουργία του ΠΟΕΛ (ο οποίος μετονομάστηκε 2 χρόνια αργότερα σε ΑΠΟΕΛ), της ομάδας που δίκαια στη πορεία του χρόνου θα αποκτούσε τον τίτλο του "θρύλου".
Οι εμπνευστές και μετέπειτα ιδρυτές του ΑΠΟΕΛ (Γεώργιος Πούλιας, Α. Αρτέμης, Χρ. Πικής, Χρ. Συμεωνίδη, Χρ. Καρδίτσας και Οθ. Κυριακίδης) τον Οκτώβριο του 1926 συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Α. Αρτέμη και θεμελίωσαν το σύλλογο της Λευκωσίας. Προτού όμως φτάσουμε στην γενέθλια για τον ΠΟΕΛ ημερομηνία της 8ής Νοεμβρίου 1926, προηγήθηκαν κάποια άλλα γεγονότα.
Το 1922 ο αείμνηστος Γεώργιος Πούλιας, ήλθε στη Κύπρο από την Ελλάδα προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση της επιχείρησης "Καπνοβιομηχανίας Διανέλλου και Βεργόπουλου" αντικαθιστώντας τον Βεργόπουλο.
Ο Γεώργιος Πούλιας λίγες βδομάδες μετά την άφιξη του στην Κύπρο αναμείχθηκε στα εσωτερικά προβλήματα των υπαρχόντων εκείνη την εποχή ποδοσφαιρικών σωματείων, δηλαδή του Τράστ και του Πανεργατικού. Η δυσαρέσκεια του Πούλια όμως ως προς τον τρόπο επιλογής των μελών του Τραστ αποτέλεσε την αφορμή για να ιδρύσει αργότερα ένα καινούργιο σωματείο.
Η μεγάλη αγάπη του Γεώργιου Πούλια για το ποδόσφαιρο τον έσπρωξε να παρακολουθεί συχνά-πυκνά τους αγώνες που διοργανώνονταν στις περιοχές γύρω από τον Προμαχώνα, ανάμεσα σε συνοικιακές ομάδες. Μια από τις συνοικιακές αυτές ομάδες ήταν και ο αετός. Στον Αετό αγωνίζονταν εκείνη την εποχή μεταξύ άλλων, οι αδελφοί Συμεωνίδη, Διομήδης και Χρίστος, με τον πρώτο να αποτελεί το μεγάλο αστέρι της ομάδας. Ο Γεώργιος Πούλιας μαγεύτηκε από το ταλέντο του Διομήδη Συμεωνίδη και φρόντισε να τον γνωρίσει από κοντά. Η γνωριμία αυτή οδήγησε σε μια μεγάλη ειλικρινή φιλία.
Ο Συμεωνίδης ήταν αυτός που εμπνεύστηκε αρχικά τη δημιουργία νέου ποδοσφαιρικού σωματίου στη Λευκωσία, ιδέα την οποία ασπάστηκε αργότερα και ο Πούλιας, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν οι ενέργειες ώστε να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη μεταξύ ατόμων που συμφωνούσαν με τους δύο φίλους. Αυτή η σύσκεψη κατέληξε μετέπειτα στην Ιδρυτική Συνέλευση της 8ης Νοεμβρίου του 1926. Στη συνέλευση αυτή αποφασίστηκε το όνομα του νέου σωματείου (ΠΟΕΛ) καθώς και ο πρώτος πρόεδρος του σωματείου (εκλέγηκε ομόφωνα ο Γεώργιος Πούλιας) και ο πρώτος γενικός γραμματέας (Χριστόδουλος Πικής).
Πρώτος χώρος στέγασης του νεοσυσταθέντως σωματείου ορίστηκε η λέσχη Αθηναίων, ένα οίκημα στο τέρμα της οδού Λήδρας.
Σύντομη Αναφορά
Σε μια 86χρονη επιτυχημένη πορεία όπως ήταν η πορεία του ΑΠΟΕΛ είναι φυσικό να υπάρχουν αναρίθμητα γεγονότα που μπορεί κανείς να αναφέρει. Στις παρακάτω σελίδες θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε σε συντομία τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας του ΑΠΟΕΛ.
1926 (8 Νοεμβρίου): Με εμπνευστή το Διομήδη Συμεωνίδη και πρωτεργάτη το Γεώργιο Πούλια ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ), ο οποίος αποτέλεσε την πρώτη μορφή του σωματείου ΑΠΟΕΛ.
1928: Σε μια συνέλευση του σωματείου αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί ομάδα στίβου και έτσι ο ΠΟΕΛ μετονομάστηκε σε ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας) και δημιούργησε επιπλέον ομάδα πετόσφαιρας και επιτραπέζιας αντισφαίρισης.
1932: Στο πρώτο ανεπίσημο πρωτάθλημα πόλεων που διοργάνωσε ο Πεζοπορικός, ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε τον τίτλο όταν νίκησε στον τελικό της 5ής Μαΐου την ΑΕΛ στο ΓΣΖ με σκορ 4-0. 80 οπαδοί του ΑΠΟΕΛ πήγαν στη Λάρνακα με τα ποδήλατα τους για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.
1933: Στο δεύτερο ανεπίσημο πρωτάθλημα που διοργάνωσε ο ΑΠΟΕΛ η ομάδα της Λευκωσίας πήρε την 3η θέση.
1934: Με την Ανόρθωση να έχει σειρά για τη διοργάνωση του τρίτου ανεπίσημου πρωταθλήματος, το Τραστ παρέβλεψε τη σειρά και για να γιορτάσει τα 10χρονά του προκήρυξε το πρωτάθλημα. Η Ανόρθωση αντέδρασε και δημιουργήθηκε ένταση. Ο ΑΠΟΕΛ και η ΑΕΛ επενέβησαν και συγκάλεσαν σύσκεψη για να λύσουν το πρόβλημα. Επειδή οι διαφορές δεν μπορούσαν να γεφυρωθούν σε νέα σύσκεψη στο οίκημα του ΑΠΟΕΛ στις 23 Σεπτεμβρίου ιδρύθηκε η ΚΟΠ για να λειτουργεί ως συντονιστικός φορέας.
1934-35: Στο πρώτο επίσημο Παγκύπριο πρωτάθλημα ο ΑΠΟΕΛ παίρνει την 3η θέση. Η πιο μεγάλη νίκη του σημειώθηκε επί της Ανόρθωσης με σκορ 4-0. Στο πρώτο Παγκύπριο Κύπελλο έφτασε στον τελικό αλλά έχασε από το Τραστ.
1935-36: Ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρώτο του Πρωτάθλημα πετυχαίνοντας ταυτόχρονα ρεκόρ σε γκολ πρωταθλήματος (52 γκολ). Στο κύπελλο αποκλείστηκε στον ημιτελικό από το Τραστ.
1936-37: Πετυχαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του το νταμπλ. Αφού ισοβάθμησε στην κορυφή του πρωταθλήματος με το Τραστ πήρε τον τίτλο λόγω διαφοράς τερμάτων. Ενώ στο κύπελλο νίκησε το Τραστ στον τελικό με 2-1 και κατέκτησε το τρόπαιο.
1937-38: Δεύτερος συνεχόμενος τίτλος πρωταθλήματος για τον ΑΠΟΕΛ αφού επικράτησε σχετικά εύκολα, όταν σε 8 μόνο αγώνες συγκέντρωσε 13 βαθμούς και κατέκτησε τον τίτλο. Στο κύπελλο αποκλείστηκε στην ημιτελική φάση.
1938-39: Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε αήττητη κατάκτηση του πρωταθλήματος έχοντας την καλύτερη άμυνα στην μέχρι τότε ιστορία του αφού δέχτηκε μόνο 11 τέρματα. Στο κύπελλο έχασε στον τελικό από την ΑΕΛ με 3-1.
1939-40: Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο ΑΠΟΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα. Στο κύπελλο αποκλείστηκε από την ΑΕΛ στον ημιτελικό με 2-0.
1940-41: Ο ΑΠΟΕΛ κατακτά για δεύτερη φορά το κύπελλο αλλά χάνει μετά από τέσσερα χρόνια στην κορυφή το πρωτάθλημα.
1942-44: Το πρωτάθλημα δε διεξήχθη λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
1944-45: Μετά από τρία χρόνια αγωνιστικής απραξίας ο ΑΠΟΕΛ ισοβαθμεί με την ΕΠΑ στην κορυφή του πρωταθλήματος αλλά χάνει τον τίτλο σε αγώνες μπαράζ. Στο κύπελλο έχασε στον τελικό από τη ΕΠΑ με 3-1.
1945-46: Πήρε και πάλι τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα έχοντας όμως σημειώσει τη μεγαλύτερη του νίκη (νίκησε 12-1 την Τσεττίν Κγιά). Στο κύπελλο έχασε και πάλι στον τελικό από την ΕΠΑ με 2-1.
1946-47: Ο ΑΠΟΕΛ πετυχαίνει το ταμπλ για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς να δεχτεί ήττα, ενώ στο κύπελλο νίκησε την Ανόρθωση στον τελικό με 4-1.
1947-48: Και πάλι κατέκτησε το πρωτάθλημα χωρίς να δεχτεί ήττα με την άμυνά του να δέχεται μόλις 7 γκολ. Στο κύπελλο έχασε στον τελικό από την ΑΕΛ με 2-0.
1948-49: Τρίτη αήττητη συνεχόμενη κατάκτηση πρωταθλήματος που αποτελεί μοναδικό ρεκόρ στην Κύπρο. Επίσης πέτυχε για δεύτερη φορά στην ιστορία του το απόλυτο των βαθμών (14 νίκες σε 14 αγώνες). Στο κύπελλο όμως έχασε στον επαναληπτικό τελικό από την Ανόρθωση με 3-0. Ο τελικός είχε διακοπεί στο 87΄λόγω επεισοδίων ενώ ο ΑΠΟΕΛ προηγείτο με 3-2.
1949-50: Μετά από 40 συνεχείς αγώνες χωρίς ήττα ο ΑΠΟΕΛ τερματίζει αυτή τη χρονιά στην 3η θέση ενώ στο κύπελλο αποκλείεται στην προημιτελική φάση από την Τσεττίν Καγιά με 1-0.
Περίοδος 1950 - 1960
Περίοδος 1960 - 1970
Περίοδος 1970 - 1980
Περίοδος 1980 - 1990
Περίοδος 1990 - 2000
Περίοδος 2000 - 2010
Περίοδος 2010 - σήμερα