Ποιοι διατροφολογικοι παράγοντες μπορεί να φέρουν γρήγορη κόπωση στον αθλητή. Πως μπορούν να αποφευχθούν;
Ο κύριος σκοπός του κάθε αθλητή σε ένα αγώνα είναι να αποδώσει όσο δυνατόν καλύτερα μπορεί. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση ενός αθλητή και μέσα σε αυτούς είναι και οι διατροφολογικοί παράγοντες. Η διατροφή του αθλητή πριν τον αγώνα πρέπει να έχει σαν κύριο στόχο να δώσει στον αθλητή τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και συστατικά έτσι ώστε να μειώσει ή να καθυστερήσει τους παράγοντες που φέρνουν την κόπωση και ταυτόχρονα επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση.
Οι διατροφολογικοι παράγοντες που συνδέονται με πρόωρη κούραση και επιφέρουν μείωση της απόδοσης είναι: έλλειψη αποθεμάτων γλυκόζης από τους μυς και συκώτι, αφυδάτωση, έλλειψη ηλεκτρολυτών που είναι αναγκαίοι για την σύσπαση των μυών (συνδέεται με την αφυδάτωση), χαμηλά επίπεδα νάτριου, και στομαχικές διαταραχές. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με μια σωστή διατροφή πριν τον αγώνα.
Η διατροφή πριν τον αγώνα πρέπει να καλύπτει τις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις του κάθε αθλήματος. Σύμφωνα λοιπόν, με τα χαρακτηριστικά του κάθε αγωνίσματος πρέπει ο αθλητής να πάρει μέτρα έτσι ώστε να μειώσει το κίνδυνο για αφυδάτωση και πρόωρη έλλειψη γλυκόζης. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάσει τη διατροφή που θα κάνει και κατά την προπόνηση έτσι ώστε να ξέρει πως δε θα έχει αρνητικές συνέπειες (για παράδειγμα αναστάτωση στομάχου).
Ο κύριος λόγος της κούρασης για ένα αθλητή είναι η μείωση αποθεμάτων γλυκόζης από τον οργανισμό του. Γι’ αυτό το λόγο, ο πρώτος στόχος για ένα αθλητή πρέπει να είναι η μεγιστοποίηση αποθεμάτων γλυκόζης στους μυς και στο συκώτι. Τα φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες είναι αυτά που μετατρέπονται σε γλυκόζη μέσα στο οργανισμό μας και φυλάγονται στους μυς και στο συκώτι μας μέχρι να χρειαστούν. Φροντίστε λοιπόν, η δίαιτα σας να είναι πάντα πλούσια σε υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, πατάτα βραστή, ψωμί, δημητριακά) κατά την διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και ειδικά πριν τον αγώνα.
Επίσης, καλό θα ήταν το γεύμα να καταναλώνεται 4 ώρες πριν τον αγώνα έτσι ώστε να χωνέψει ο οργανισμός το φαγητό και να αποφευχθούν στομαχικές διαταραχές. Οι στόχοι του γεύματος πριν τον αγώνα είναι να συνεχίζει να φυλάει γλυκόζη στους μυς, να αναπληρώνει τα χαμένα αποθέματα γλυκόζης για αγωνίσματα που έγινε ο προκριματικός το πρωί και ο αθλητής συνεχίζει το απόγευμα, και να είναι καλά ενυδατωμένος.
Ένας ακόμα σημαντικός λόγος για την πρόωρη κούραση του αθλητή είναι η έλλειψη υγρών και κατά συνέπεια η αφυδάτωση που μπορεί να φέρει πολύ αρνητικές συνέπειες στην απόδοση ενός αθλητή. Επειδή πολλές φορές, είναι αρκετά δύσκολο για τον αθλητή να πίνει υγρά κατά τη διάρκεια του αγώνα, λόγω της φύσης του αθλήματος, θα πρέπει ο αθλητής να είναι καλά ενυδατωμένος πριν τον αγώνα και θα πρέπει να φροντίσει να αναπληρώσει τα χαμένα υγρά αμέσως μετά τον αγώνα.
Νικολέτα Μιχαηλίδου, Μ.S., R.D, CSSD
Εγκεκριμένη Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες: nikoletam@cytanet.com.cy